SKÄRGÅRDSBILDER FRÅN OSKARSHAMN

- EN FOTOBLOGG MED SKÄRGÅRDSBILDER...
-
Välkomna till min och Blondin-Ida´s Blogg.
Här kommer jag framförallt att visa bilder från Oskarshamns fina skärgård. Men det blir också en hel del bilder på kattflickan Blondin-Ida, som är min "sambo" sedan sommaren 2011.
Naturen kommer dock att stå främst när det gäller val av bilder, och miljöer som jag föredrar att besöka med mina kameror.
Vinterhalvåret fotograferar jag från strandkanten. Men framåt våren åker min lilla båt "Tjocka Hulda af Ernemar" i havsvattnet. Så då kommer jag lite närmare skärgårdsmiljöerna.
Målsättningen är att uppdatera bloggen med nya bilder några dagar i veckan. Så välkomna att hänga på.
Hälsar "Farbror Henning" och Blondin-Ida....:o)

torsdag 9 juni 2011

- NÅGRA HÄGRINGAR VID SKÄRGÅRDSHORISONTEN....

- Dom här bilderna är en dryg vecka gamla. Bilder på Hägringar ut över smålandsskärgården. Så här på våren uppkommer de i samband med att varm luft driver ut över isande kallt vatten. Längst ned under alla bilderna har jag en liten text om hur det uppkommer.
Bild 1 tom. 3 är den platta ön Furön. På de här bilderna ser det ut som att det är en klippvägg mot havet och att ön är rejält hög. Lägg också märke till hur Blå Jungfrun i bakgrunden totalt ändrar skepnad på några minuter.....
På bild 4 och 5 kan man se norra delen av Öland ända ute vid horisonten. Även här får man en känsla av att det är en hög klippvägg ut mot havet, vilket bara är en synvilla.
På den sista bilden ( med två Blå Jungfrubilder tagna från samma plats med 7 minuter mellanrum) kan man se hur "Blåkulla" totalt ändrar skepnad. Från den normalt ganska platta och avrundade formen till en nästan fyrkantig skokartong......
Problemet med att fotografera Hägringar är ju att dom egentligen inte finns, därför är det fullständigt omöjligt att dom blir skarpa på bild......
- Ha en bra dag ( Ida spinner gott ) och Välkomna tillbaka !!!                                                                Antal besökare: 70.356
Några rader ur boken "Skärgårdsväder" av meterologen Lage Larsson och fotografen Jeppe Wikström:
 " - Hägringar innebär att ljuset bryts i atmosfären på ett sådant sätt att vi får en felaktig bild av omgivningarna. Föremål ser ut att ligga på ett annat avstånd och ha en annan form än i verkligheten. Hägringar kan bildas både över vatten, över land och över is. I skärgården är hägringar vanligast då det är störst temperaturskillnad mellan vatten och luft - alltså på hösten och våren. Då bryts ljusstrålarna så att föremål som befinner sig bortom horisonten blir synliga. De kan se ut att sväva ovanför horisonten. Ljusstrålarna kan studsa en eller flera gånger i temperaturskikten och vi kan få speglingar som gör att ett föremål samtidigt kan synas både rättvänt och upp och ned..."

9 kommentarer:

 1. Så intressant!! Jag har läst lite om det tidigare, men förklaringen längst ned var klar och enkel, eller enkel vet jag inte...Har också läst att då man förr trodde det kom spökskepp och liknande på havet, att det förmodligen var just hägringar man såg, fast dom som du skriver då egentligen inte finns...Bilderna är underbara, och man kan nästan förstå sjömännen förr när de trodde på vålnader och gastar.
  Ha´nu en bra dag med fröken Ida!!
  Kram

  SvaraRadera
 2. - Det är ett häftigt fenomen.
  Kommer ihåg första gången jag såg det för många herrans år sedan. Då var det Ölandsbron som svävade uppochned på himmelen strax över horisonten.

  SvaraRadera
 3. Är det lille Ida som får dej att se hägringar ?

  SvaraRadera
 4. Sååå häftigt och att sen få med det på bild är ännu märkligare.
  Jag trodde inte att det gick att fota utan att det var som en synvilla som inte gick att dokumentera.
  Detta va kul. Jag har aldrig upplevt detta vad jag kan komma ihåg.
  Hur mår lilla prinsessan? Gosar ni mycket nu när det är skitväder för ni har väl inte SOL?????
  Här är det på gränsen till åska. Det har mullrat ett par gånger och så regnar det lätt just nu.
  Ha det gott ni båda.
  Kram på dig och puss på nosen på fröken Karlsson
  Häftiga bilder. Få inte bort dem.

  SvaraRadera
 5. - Tack, Tack !
  Man skulle kanske kunna säga att lilla Ida "förstärker" hägringarna.... Hennes pussar i hela ansiktet och framförallt på glasögonen gör att min utsikt har blivit en smula dimmig...:o)

  SvaraRadera
 6. Fina bilder på hägringarna ,bra att ni kommer överens ,nu först har jag kommit ut på nätet här från skärgården ,(man brukar annars få saker på nät här)det är livet på en pinne som inte är så enkelt alla gånger,hälsa Ida från mig

  SvaraRadera
 7. - Allt som har med nät att göra är positivt...:o)

  SvaraRadera
 8. Det här fenomenet har man sett,bra fotat herr fotograf!

  SvaraRadera